Sosyal yaşantıda ve iletişimde gözler yüzün en çok dikkat çeken merkezidir. Yaş ilerledikçe kaslar gevşer, cilt elastikiyetini yitirir. Bunun sonucu olarak da kaşlar düşer. Cilt kırışır ve sarkar. Kişinin yüz görünümü yaşlı ve yorgun bir hal alır.
Göz çevresindeki yılların izlerini silmek için pek çok tedavi yöntemi vardır. Göz çevresi cilt yapısı çok hassastır ve dolguyu kabul etmeyecek kadar incedir. Buna karşın kırışıklıklar ve çizgiler çok belirgindir ve silmek de bir o kadar zordur. Çok az tedavi yöntemi ile tatmin edici sonuç alınabilir. Tedaviler doğal olmayan görüntülere sebep olabilir.
Son dönemlerde uygulanan ışık dolgusu ile gözaltı sorunları tedavi edilebilecek gibi görünse de hastaların yaklaşık yüzde otuzunda etkili olmaktadır.
İÇİNDEKİLER
Botoks uzun zamandır yüz bölgesini ve göz çevresini tedavi etmek için kullanılmaktadır. Botoks, başlangıçta göz çevresindeki kırışıklıkları, kaz ayaklarını ve kaş arasındaki kırışıklıkları silmek için kullanılıyordu.
Günümüzde artık yaygın olarak kaşların görünümünü değiştirmek için de botoks kullanılmaktadır. Botoks uygulamaları ile kaşı kaldırmak ve yeniden şekillendirmek mümkündür.
Botox, Clostridium botulinum isimli bakteriden üretilen bir toksindir. A tipi botulinum (Botox) uygulaması kas hareketlerini engeller. Böylece hareketi azalan kas üstündeki deride çizgi ve kırışıklıklar azalır veya kaybolur. Etki üçüncü gün başlar. On gün içinde kırışıklık ve çizgilerin yok olmasını veya azalmasını sağlar. Ayrıca altı ayda bir düzenli uygulanırsa yeni kırışıklıkların oluşmasını da engeller.
Botoks, en çok yaşla belirginleşen alın ve göz çevresindeki mimik çizgilerini azaltmak ya da ortadan kaldırmak için kullanılır.
Botox uygulaması kolay ve güvenilir bir yöntemdir. Botox enjeksiyonu, ilacın minik iğnelerle ile kaslara veya cilt altına verilmesi şeklinde yapılır.
Botox, uygulandığı noktanın 1-2 cm çevresindeki kas dokusunu etkiler. Kaslarda geçici bir zayıflık durumu oluşturur. Kasın tamamını değil, yapıldığı bölgedeki kasların hareketini zayıflatır ve kasın kasılmasının neden olduğu çizginin derinleşmesini önler.
Botox, yüzeyel kırışıklıkları ortadan kaldırır, derin kırışıklıkları hafifletir. Bütün kırışıklıkların derinleşmesini önler. Eğer kırışıklık çok derinse hafifler. Derin kırışıklıklarda botox ile beraber dolgu maddeleri de kullanılmalıdır.
Genellikle 4-6 ay etki süresi vardır. Uygulamadan yaklaşık 3 ay sonra güçlü kasların, 4 ay sonra da zayıf kasların hareketi geri dönmeye başlar, 6 ay sonra etki tamamen ortadan kalkar. Bu etki süresi kişiden kişiye ve ilaçtan ilaca farklılık gösterebilir.
Botoksun etkisi geçince, işlem gören bölge eski halini döner. Aynı bölgeye 4-5 kez düzenli botox yapıldığında etki daha uzun sürer.
Botox, özellikle mimik kaslarının hareketine bağlı olarak ortaya çıkan göz kenarı kaz ayak çizgileri, alın bölgesi yatay çizgiler ve kaşlar arası çizgilerde kullanılır. Ayrıca boyun çizgileri, el, ayak, koltuk altı terlemeleri, spastik hastalıklarda ve migren ağrılarında da botoks kullanılmaktadır.
Botox uygulamaları 4-6 ayda bir yapılır. Düzenli uygulama sayısı arttıkça; seans araları ve etki süreleri uzayabilir. Zamanla belli mimikler unutulur. Böylece daha düşük doz ve daha uzun seans aralıları ile aynı etki elde edilebilir.
Botox yüzde en çok göz kenarlarına, kaşların arasına ve alına uygulanır. Bunun dışında ağız çevresi ve boyun uygulamaları da yapılabilir.
Estetik cerrahide botox; el, ayak, koltuk altı terlemeleri ve migren ağrılarında kullanılmaktadır.
Koltuk altları, avuç içleri ve ayak tabanlarında oluşan aşırı terlemenin tedavisinde botox uygulamaları çok etkilidir.
Botoks, terlemeyi azaltır. İlacın kıl dibine ulaşması için deri içine ve altına yapılır. Terleme uygulamalarında doz, yüze uygulamasına göre biraz daha yüksektir. Etki süresi yaklaşık 9 aydır. Senede bir kez ilkbaharda yapılınca yazın rahat geçmesi sağlanır.
Bazı migren hastalarında botox çok etkilidir. Migren ağrısının ortaya çıktığı tetik noktalarına yapılır. Botox migren ağrısının hafiflemesini, ağrı sıklığının azalmasını ya da tamamen ortadan kalkmasını sağlayabilir.
Estetik amaçlı dozlarda kullanıldığında botoxun sistemik bir etkisi olmaz. Göz çevresi ve terleme amaçlı botox uygulamaları FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayı almıştır. Uzun süreli kullanımlarında da herhangi bir sistemik yan etkisi gözlenmemiştir.
Botoks uygulaması bir enjeksiyon işlemidir. Botoks uygulanacak bölgeye lokal anestezik ilaç içeren krem sürülür. 15 dakika beklenir ve cilt uyuşur. Uygulanacak alan temizlenir. Çok ince uçlu iğnelerle botox yapılır ve fazla bir ağrıya neden olmaz. İşlem sırasında ve sonrasın soğuk uygulanması rahatlatıcıdır.
Botoks uygulamasından bir hafta önce aspirin ve E vitamini gibi kanamayı artırıcı ilaçlar kesilmelidir. Cildin işlemden en az 15 dakika önce lokal anestezik ilaç içeren bir krem ile uyuşturulması işlem konforunu artıracaktır.
Botoks uygulamasından sonra 2 saat baş öne eğilmemelidir. 3 gün sauna ya da hamam gibi aşırı sıcak ortamlardan uzak durulmalıdır.
Botoks uygulandığı sürece yüzde yeni kırışıklık oluşmasını ve kırışıklıkların derinleşmesini önler. Ancak etkisi geçince yüz eski haline döner. Düzenli botoks uygulaması yüzün kırışıklık açısından yaşlanmasını önler.
Botoks, bir dolgu maddesi değildir. Bu yüzden botoks yapılan bölgede şişlik olmaz. Kas gevşemesi sonucu sadece işlem yapılan bölgede hafif bir değişiklik olur.
Botoksun etkisi en erken ikinci günde başlar. Kişiden kişiye ve ilaca bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genel olarak botoksun etkisi üç tam gün geçtikten sonra başlar. Onuncu günde tamamlanır ve tam sonuç elde edilmiş olur.
Botoks, çok uzun yıllardan beri tedavi amaçlı kullanılan bir ilaçtır. Tedavi amacıyla kullanılırken hastaya daha yüksek dozlar uygulanıyor. Bu durumda dahi hastalarda herhangi bir zarar oluşturmuyor. Botoks sinirden kasa iletiyi önler. Böylece sinirden kasa hareket emri geçemez ve kas çalışamaz ve üzerindeki deri de kırışıklık oluşmaz.
Botoks enjeksiyonu ruhsal ve bedensel olarak sağlıklı, yüzünde istenmeyen mimiği, çizgisi veya spazmı olan 18-65 yaş arası herkese uygulanabilen güvenilir bir yöntemdir.
Botoks çizgiler derinleşmeden önce yapılırsa sonuç daha başarılı olur. Eğer kırışıklıklar çok derinse çizgiler tamamen yok olmaz fakat derinliği azalır.
Estetik cerrahlar, dermatologlar, medikal estetik uzmanları botoks yapabilirler. İşlem yapan hekimin, yüz anatomisini ve kasların çalışma yönünü çok iyi bilmesi gerekir.
Botoks uygulaması için seans başına 20 dakika zaman ayırmanız yeterlidir.
Geçici doku zedelenmesi, his kaybı, enjeksiyon sırasında yanma. Nadiren gözkapağı düşmesi görülebilir fakat bu geçicidir. Enjeksiyon sırasında iğne ucu küçük bir kılcal damara rastladığında kanama olabilir; bir kaç gün göz etrafında morarma meydana gelebilir. Botoks sonrası oluşabilecek bozukluklar geçicidir. Dördüncü aydan sonra azalır ve altıncı ayda kaybolur.
Spastik felçte; yüz felcinde, şaşılıkta, migren türü baş ağrılarında ve aşın terlemelerde botoks uygulanmaktadır.
Doğru uygulanan botoks işleminden sonra yüzde ifade kaybı olmaz. Botox uygulamasının amacı yüzü ifadesizleştirmek değil, mimikleri yumuşatmak, yüze doğal ve güzel bir şekil vermektir.
Botoks tedavi fiyatlarını belirlemek için muayene olmak gerekir. Botoks tedavi fiyatları botoksun yapıldığı bölge sayısına bağlı olarak değişmektedir. Tek bir alana yapılan botoks ile birkaç alanın bir arada yapıldığı botoks uygulama fiyatları farklıdır.
Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...